Kleine update: hoewel onderstaande nog steeds geldt. Ze hebben wel enorm veel moeite gedaan om mijn work-life-balance te behouden. Punten voor de HR daar!

Ik geef toe, af en toe solliciteer ik eens. Nu ja. Ik mag af en toe eens op gesprek gaan, meestal heeft iemand anders dat al voor me geregeld, waardoor ik stap 1 oversla. Zo ook onlangs. Voor een job in Mechelen, een beetje hetzelfde als wat ik nu doe. Dat doet er niet zo toe. De uitkomst is ook nog koffiedik kijken. Maar ook dat doet er niet zo toe. Waar het eigenlijk om gaat: it's all 'bout the money.

Ik was een beetje verbaasd tijdens het laatste gesprek. Hoewel, niet per se verbaasd, want het loopt altijd zo, maar het daagde me wel plots een beetje. Ergens halverwege de hr-screening werd er gepolst naar mijn loonsverwachting. Waarop ik eerlijk antwoordde dat ik niet minder mocht verdienen dan nu. En nog eerlijk mijn huidig loon vertelde op de koop toe (dat kan toch iedereen opzoeken). Werd genoteerd, het gesprek ging verder over hoe ik in een bedrijf zou staan, enzovoort. Redelijk standaard dus.

Op het einde viel nog wat ruimte voor een vraag van mij. Hoe het zat met de flexibiliteit van werkuren, bijvoorbeeld. Ik vertelde dat dat belangrijker was dan veel centen. Wat hr dan ook wel snapte.

Wat me plots daagde? Het draait om geld. En er wordt blijkbaar vanuit gegaan dat dat voor iedereen zo is. Wat dus niet zo is. De ene wil nen dikken auto onder zijn gat, de ander wil gewoon leven naast het werk, en genieten van de kids, bijvoorbeeld. Hoe zalig zou het zijn om ergens te solliciteren en de vraag te krijgen: Hoe kunnen we jouw work-life-balance optimaal maken. Welke vrijheden verkies je, hoe pas je je werk in in je leven, wat wil je bereiken én welk loon wil je verdienen. Maar jammer genoeg blijft het vooral bij de laatste vraag. En is het telkens aan mij om 1 en 2 bespreekbaar te maken.

Eigenlijk ben ik ideaal voor een bedrijf. Het enige wat ik kost is vrijheid en flexibiliteit, want qua centen kan ik een stuk hoger. 40 uren presteren op een week? Geen probleem, zelfs 42 als het moet (en ik de job graag doe). Doe ik dat op 4, 5 of 7 dagen? Who cares. My work will be done! Ideaal voor een bedrijf dus. Mocht de focus op leven liggen. En niet op geld!

Lees ook andere schrijfsels

Nieuwe posts of verhalen ontvangen? Laat je email-adres achter.