Ik lig, plat, rug. Hoewel. Niet helemaal. Daar zit die hangmat zeker voor iets tussen. Die heeft namelijk een aangeboren onplatheid vanaf het moment ze functioneel wordt. Maar dat volledig terzijde. Ik lig, zonnebril op mijn neus, blik naar boven, denkend aan hoe slecht ik ben in het nietsdoen. Nog niet echt beseffend dat ik net wel iets deed.

Ik keek namelijk, en dacht, en begaf me tussen de wolken, mijn ogen uitkijkend, vormen ontwarend, verhalen verzinnend. Ik zag een draak, recht boven me. Een gevleugelde draak. Wachtend, of net niet, om opgeslokt te worden door naderend onheil. Mijn aandacht op de draak verstoord. Rechts werd een engel in de rug geschoten. Zwijgend zeeg hij neer in de nacht. De zon gedroeg zich als volle maan. Achter een grijze wolk, door de filter op mijn neus toch de bol onthullend.

Ik besefte dat ik de draak in de steek gelaten had en keerde mijn blik om ze niet meer terug te vinden. Ze wachtte niet op aansluiting, keerde haar rug, en verdween in de massa. In paniek probeerde ik te herfocussen, maar ik vond niet veel. Ik gaf snel op, en begon opnieuw te staren.

Zoals zo vaak, komt alles vanzelf als je stopt met zoeken. Met vormen is dat niet anders. Ik zag een glimp van een smurf, maar die liet ik -kieskeurig- aan me voorbijgaan. Het was de vos die me verdiende, mijn ogen, mijn blik, mijn fantasie. De vos was mooi. Hij slurpte aan het meertje net voor zijn neus. Gaandeweg, bij elke vermindering van het oppervlak voor hem, toonde hij zijn ware gelaat. De scherpe tanden kwamen steeds meer tevoorschijn. De lieflijke blik werd alsmaar bozer. Het mooie vosje was snel een gemene leperd. De eend leek plots een vogel voor de kat…of de vos dus.

Het was buiten de natuur gerekend. Door het midden doemde het op. Tomeloos ambitieus nam het meer en meer ruimte in, in mijn gezichtsveld, in de wereld boven me. Bigbanggewijs, als een lawine. Om alles onderweg mee te nemen en te doen vervagen. En mijn droomwereld uiteen te laten spatten. De natuur geeft en neemt. 

Zalige nietsdoenerij

Lees ook andere schrijfsels

Nieuwe posts of verhalen ontvangen? Laat je email-adres achter.