Karel is een kameleon. Een mooie zelfs. Voor zover je dat van kameleons kan zeggen natuurlijk. Want, zoals je misschien wel weet, wat kameleons het beste kunnen, is veranderen van kleur. Gewoon, ze denken: da’s wel een mooie kleur en nemen die over. Da’s wat een kameleon doet. Oh, en vliegen opeten ook.

Karel de kameleon ging op stap. Met zijn beste vriend. Naar de kleurtjeswinkel. Dat leek hem wel leuk. Karel was dol op nieuwe kleurtjes! Op weg kwamen ze nog een hele bende tegen. Die wilden ook wel mee!

Karel kon zijn ogen niet geloven! Zo veel kleurtjes stonden daar uitgestald. Groen, blauw, geel, roze, purper, rood, oranje, bruin, kaki, fuchsia, lichtgrijs, appelblauwzeegroen, en alles daar tussenin! Er verscheen een brede glimlach op Karels gezicht.

‘Probeer deze eens?’ zei Karels beste maatje. Hoewel hij het zelf niet zo’n beste kleur vond, veranderde hij toch naar wat zijn vriend hem had getoond. ‘Wauw!’ riep de vriend. ‘Zo mooi!’ Een meisje uit de bende kwam ook met een kleurtje aanlopen. En een ander met nog een andere kleur. En voor Karel het wist, stond de hele bende hem kleuren aan te passen.

Karel luisterde, een beetje tegen zijn zin, maar ze wilden hem helpen, toch? Hij paste de ene lelijke kleur na de andere. En hoe meer hij paste, hoe moeër hij werd. Zijn ogen vielen er bijna van toe. Zo moe werd hij ervan. Kleurtje in, kleurtje uit. Kleurtje in, kleurtje uit. Een beetje zoals kleertjes gaan kiezen, met mama en papa eigenlijk.

‘GENOEG!’ riep Karel plots. ‘Laat me met rust!’ Iedereen sprong achteruit. En wat ze zagen, o jee. Karel was mooie Karel niet meer. Zijn mooie kleurtjes… waren helemaal weg. Karel was een grijze kameleon. Helemaal uitgekleurd. 

Karel was helemaal triest. Hij wilde graag zijn kleurtje terug! ‘Had ik maar niet zo veel geluisterd! Van nu af doe ik niets waar ik geen zin in heb!’ Karel bleef nog een paar dagen kleurloos. Maar langzaam maar zeker, door zijn eigen ding te doen, fleurde hij op. En werd hij mooier dan tevoren!

Lees ook andere verhalen

Nieuwe posts of verhalen ontvangen? Laat je email-adres achter.