Daar kwam-ie dan, Kareltje. Vrolijk Kareltje, zo noemden ze hem. Hij lachte bijna altijd. Dat moest van zijn mama, maar dat wisten de anderen niet. Kareltje was altijd picobello in orde. Zeker voor een kind van vijf. Mooi broekje, hemdje, propere schoenen. Kareltje.

Kareltje had heel wat vriendjes. Wie wil er zo’n vrolijkerd nu niet als vriend! Hij mocht naar alle feestjes van de klas! En ging vaak ergens spelen. Zijn eigen feestjes deed-ie het liefst in de speeltuin, zei-ie. En ook daar was iedereen welkom. En kreeg iedereen een ijsje. En was Kareltje picobello in orde. Mooi broekje, hemdje, propere schoenen. Kareltje.

Daar kwam-ie dan. Vrolijk Kareltje kwam toe op het feestje van Miel. Zijn mama fluisterde nog even iets in zijn oor, en weg was-ie, recht naar de tuin, waar de anderen al voetbalden. Wat een plezier. Kareltje, in zijn mooi broekje, hemdje, propere schoenen. De anderen in hun ravotoutfit.

Het duurde niet zo lang voor het voetbalspel heviger werd. En o jee. Kareltje belandde op de grond. Hij keek naar zijn vuile kleren, snikte even, maar zette daarna zijn mooiste lach terug op. Zoals mama het hem had geleerd. Kareltje ging verder voetballen. Hij snoepte de bal af van Jef, ging recht op doel af, wilde trappen, waarop plots…krrrtt…Jef had hem bijgehaald en zijn mouw losgetrokken.

Kareltje hield het niet meer, probeerde opnieuw te lachen, maar barstte in tranen uit. Weg mooi broekje, hemdje, propere schoenen. De mama van Miel kwam toegesneld en probeerde Kareltje te sussen. Kareltje bleef huilen. ‘Het mocht niet van mama’ bleef hij maar zeggen. Miels mama zei tegen Kareltje dat z'n mama dat wel niet zo bedoeld zou hebben. Ze ging met Kareltje naar de kamer van Miel, waar-ie een t-shirt mocht kiezen om even aan te trekken. ‘Die mooie groene, met een dino,’ had hij gezegd, daarna was het huilen gestopt.

De volgende dag verscheen Kareltje terug op school. Minder picobello dan voorheen. Mooi broekje, groene t-shirt met dino, propere schoenen. Maar wel met zijn eeuwige lach. Want dat had mama hem geleerd.

Lees ook andere verhalen

Nieuwe posts of verhalen ontvangen? Laat je email-adres achter.